Η αλληγορία αποτελεί ένα σημείο αναφοράς και μια τομή στην γνώση

Η γνώση είναι δύναμη και παράλληλα ελευθερία. Και μέσα σε αυτόν τον "αλληγορικό" πολυχώρο επιχειρούμε να ανεβάσουμε την γνώση στην θέση που τις αξίζει. Πώς θα γίνει αυτό ? με το να προάγουμε τα γράμματα την τέχνη και τον πολιτισμό μας. Όπως επίσης και με το να αναδεικνύουμε και να φιλοξενούμε διαδικτυακά νέους συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιούς, συνθέτες κ.λ.π.

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016


 Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κάνει ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά του να καταστήσει τον Ελληνικό Πολιτισμό προσιτό στο ευρύ κοινό μέσα από τα τεκμήρια των βιβλιοθηκών του. Το  http://topostext.org/ είναι ένα εργαλείο που καθιστά τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας πιο προσιτά στους μελετητές, στους φοιτητές και στους σύγχρονους περιηγητές, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν σαφή γνώση του γεωγραφικού χώρου στον οποίο έζησαν οι Αρχαίοι Έλληνες . Συνδυάζει μια μεγάλη βιβλιοθήκη ψηφιακών εκδόσεων των βασικών κειμένων της ελληνικής και λατινικής γραμματείας που ασχολούνται με την αρχαία Ελλάδα, η οποία συνδέεται με ένα διαδραστικό χάρτη στον οποίο εμφανίζονται με μεγάλη γεωγραφική ακρίβεια τα μέρη τα οποία αναφέρονται στα Αρχαία κείμενα. Τα κείμενα είναι σε αγγλική μετάφραση, πολλά με συνδέσμους προς το πρωτότυπο ελληνικό. Στο χάρτη βρίσκονται πάνω από 5000 γεωγραφικές τοποθεσίες του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου. Επιλέγοντας κάποιο γεωγραφικό τόπο, ο χρήστης οδηγείται να διαβάσει τις αρχαίες πηγές όπου οι τόποι αυτοί αναφέρονται. Αντίστροφα, ο αναγνώστης οποιουδήποτε αρχαίου κειμένου, καθώς διαβάζει κάποιο από τα 250 κείμενα που περιλαμβάνονται στο ToposText©, βλέπει δίπλα στο κείμενο, σε χάρτη google, κάθε γεωγραφικό τόπο στον οποίο αναφέρεται ο εκάστοτε συγγραφέας .Μπορείτε να επισκεφθείτε από τον υπολογιστή σας την νέα ιστοσελίδα ToposText.org . Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε από το App Store, δωρεάν, την εφαρμογή για iPad. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και για tablet Android μέχρι τον Μάιο). H εφαρμογή ToposText© λειτουργεί ακόμη και off-line, καθώς τα κείμενα και ένας βασικός χάρτης είναι αποθηκευμένα στη συσκευή σας. Έτσι μπορείτε να πλοηγηθείτε σε χώρους και μουσεία με συντεταγμένες ακρίβειας λίγων μέτρων. Διαβάστε σύντομες περιγραφές για τους τόπους που αναφέρουν οι Αρχαίοι συγγραφείς και ακολουθήστε, σε σύνδεση με τους χάρτες, απεικονίσεις του κάθε χώρου και οδηγίες πλοήγησης προς αυτόν είτε από την ιστοσελίδα http://topostext.org/ είτε από το iPad σας, κατεβάζοντας από το App Store την εφαρμογή. 


Ο ιστότοπος ToposText περιλαμβάνει:

  • «Φορητή» βιβλιοθήκη της αρχαίας γραμματείας με περισσότερες από 530 πηγές για την ελληνική ιστορία, μυθολογία και γεωγραφία σε αγγλική μετάφραση.
  • Βάση δεδομένων με περισσότερες από 5.350 αρχαίες τοποθεσίες, σύγχρονα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η οποία καλύπτει το σύνολο του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
  • Διαδραστικό χάρτη και ευρετήριο που συνδέει κάθε τοποθεσία με την αρχαία πηγή, η οποία αναφέρεται σε αυτήν.
  • Ευρετήριο χιλιάδων κύριων ονομάτων
  • Ακριβείς συντεταγμένες που επιτρέπουν στον χρήστη να «πλησιάσει» αρκετά στο χάρτη ώστε να δει τα αρχαία ερείπια.

Ειδικά Χαρακτηριστικά:
  • Η ψηφιακή βιβλιοθήκη και η βάση δεδομένων εγκαθίστανται στη συσκευή του χρήστη και προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση χωρίς χρεώσεις.
  • Παρατίθενται τα αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα.
  • Διαθέσιμοι σύνδεσμοι για τους πρώιμους περιηγητικούς χάρτες, καθώς και για εικονογραφικό υλικό από τον ιστότοπο Travelogues του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Την ιδέα για τη δημιουργία του ToposText συνέλαβε ο Brady Kiesling, αρχαιολόγος-ιστορικός, πρώην μέλος της διπλωματικής αποστολής των Η.Π.Α. και μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Την υλοποίηση ανέλαβε η εταιρεία λογισμικού Pavla A.E., με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

http://www.laskaridou.gr/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου